logo-vervolg

Woonboerderij  "de Aalvanger"

>> meer foto'sALGEMENE OMSCHRIJVING

Aan de zuidkant  van Zwolle, op een afstand van ca 10 autominuten,  ligt de prachtige woonboerderij "de Aalvanger". Een monumentale boerderij met hele een rijke en lange historie. Een prachtig gelegen, ruime kavel (12.420 m2) met diverse gebruiksmogelijkheden. Omgeven door opgaande begroeiing, fraaie siertuinen, een moestuin, waterpartijen en dierenweiden,  met  een schitterend uitzicht over het Zuthemerbroek en de Molenpolder.
De rietgedekte boerderij is in de afgelopen jaren grondig gerenoveerd, met behoud van de authentieke kenmerken en de uitstraling. De opstallen zijn uitstekend geschikt voor bewoning, eventueel in combinatie met een praktijkruimte. De oorspronkelijke deel, met een oppervlakte van ca 190 m2, kan nog geheel naar de wensen van de nieuwe eigenaar worden ingericht. Kortom een heerlijke landelijke plek om te wonen met veel ruimte en rust op een mooie lokatie.
De bijzonder karakteristieke vrijstaande schuur aan de noordzijde van het erf,  heeft een oppervlakte van ca 270 m2. Ook hiervoor geldt dat er veel gebruiksmogelijkheden zijn.

"De Aalvanger" laat zich moeilijk omschrijven en beschrijven in al haar facetten; voor de juiste beleving is een bezichtiging absoluut noodzakelijk!  


KADASTRALE OMSCHRIJVING

Gemeente: Zwolle
Sectie: U
Nummer: 409 en 411
Oppervlakte:  12.420 m2 


OBJECT OMSCHRIJVING

Indeling:

entree; "klompenhok"; hal; gang;
werkkamer met terrasdeuren; toilet en afzonderlijke entree;
badkamer met douche en toilet;
via vaste trap naar verdieping met (slaap)kamer;
via gang naar ruime deel, kelder en woonkamer;
via deel met vaste trap naar overloop met twee slaapkamers;
vanuit gang naar sfeervolle keuken met inbouwapparatuur en voorzien van origineel Aga fornuis;
woonkamer met schouw en open haard,
via trapje naar slaapkamer; overloop; kantoorruimte en opkamer met beddestee.

De verwarming vindt deels plaats middels vloerverwarming, open haard en wandkachels.


DE OMSCHRIJVING ALS MONUMENT IN HET REGISTER (MONUMENTENWET 1988)

De omschrijving als monument in het register (monumentenwet 1988)  luidt als volgt:
Boerderij "de Aalvanger" ligt in het open land ten zuiden van Zwolle in het voormalige Zwollerkerspel. Nabij de Aalvangersbrug over de Soestwetering. De boerderij is met de voorgevel naar het zuiden gericht. Het erf is aan de achterzijde vanaf de ten noorden gelegen Zuthemerweg bereikbaar. Deze weg is in 1867 aangelegd om Windesheim met Heino te verbinden.
De boerderij van het dwarshuistype is in verschillende perioden tot stand gekomen en dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 17e en 18e eeuw. Het huidige uiterlijk wordt in hoge mate bepaald door een grondige 19e eeuwse verbouwing, waarbijde gevels deels zijn bepleisterd en de schuifvensters zijn geplaatst. De oorspronkelijke roedenverdeling van de vensters is omstreeks 1940 verwijderd. In het voorhuis en aan de voorgevel zijn drie bouwfasen af te lezen. In 1870 is het bedrijfsgedeelte van de boerderij verlengd. Ten westen tegen het woongedeelte van de boerderij staat een stookhok, middels een poortje met de boerderij verbonden. Daarachter staat een schuur, bijna tegen de westgevel van de boerderij: deze is in oorsprong waarschijnlijk vroeg 19e eeuws, maar door latere wijzigingen ingrijpend gewijzigd.
Een tweede, grote schuur staat dwars achter de boerderij en is in 1908 gerealiseerd. In 1987 is het riet op het dak vervangen door golfplaten. Deze bijgebouwen zijn door de vele wijzigingen voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Tussen 1945 en 1960 zijn een badkamer in de west- respectievelijk oostzijde van de boerderij gebouwd.

Omschrijving
Boerderij met dwarsgeplaatst woongedeelte onder rietgedekt schilddak en driebeukig bedrijfsgedeelte onder rietgedekt wolfsdak met witte windveren en twee gemetselde schoorstenen. De oostgevel van het woongedeelte en het grootste deel van de voorgevel (Z) zijn witgepleisterd; het westelijke deel is witgekeimd. Het voorhuis is deels onderkelderd en heeft in het westelijke deel een verdieping. De asymetrische voorgevel heeft een grijsgeschilderde plint; verdeeld over het middelste deel van de gevelwand zijn vier gemetselde steunberen geplaatst. In de voorgevel vier schuifvensters, behangen met luiken: twee in het midden van de gevel en in beide gevelhoeken een klein venster. De vensters in de gevelhoeken hebben een ander niveau dan de centraal geplaatste vensters. Boven het linker venster een klein vierruitsvenster.
Centraal in het dakvlak een smal gietijzeren rondboogvenster (uit ca 1850).
Eenzelfde venster in het dakvlak boven de oostgevel. In deze gevel twee hoog geplaatste schuifvensters met luiken en een kelderraam met diefijzer. In de westgevel van het voorhuis een schuifvenster met luiken, een dichtgemetseld raam en een gemetseld poortje met houten deur die het voorhuis met het stookhok verbindt. Daar waar het bedrijfsgedeelte aan het voorhuis grenst, is de westgevel deels gewijzigd.(keuken) De zijgevels van het in (bruin) rode handvormsteen opgetrokken stalgedeelte worden voorts in gedeeld door moderne betonnen tweeruits stalvensters. In de achtergevel (N) twee dubbele schuifdeuren. Ter weerszijden een ijzeren rondboogvenster en een opgeklampte staldeur.

Interieur
De oorspronkelijke indeling is grotendeels gehandhaafd. De centrale hal geeft toegang tot de woonkamers, het slaapvertrek met daaronder de overwelfde kelder, voorts een opkamer met de benedenkamer. In de westelijke kamer een gemarmerde schouw met tegeltableaus ter weerszijden (onder betengeling)
Het bedrijfsgedeelte heeft een middenbeuk met een deel en veestallen in de zijbeuken. De oorspronkelijke sporenkapconstruktie wordt gedragen door vijf ankerbalkgebinten.

Waardering
Boerderij van algemeen cultuur- architectonisch en stedenbouwkundig belang.
- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij met overwegend 19e eeuws uiterlijk een rijke bouwhistorie.
- vanwege de gaafheid van het in- en exterieur
- vanwege de markante en beeldbepalende situering in het open landschap.
 


OVERIGE OPSTALLEN

Schuur

(oorspronkelijk bouwjaar ca 1908) uitgevoerd in hout op stenen voet, gedekt met onduline platen. De oppervlakte bedraagt ca 270 m2 en een aangebouwde wagenberging met een afmeting van ca 10 x 6 m.

Bakhuis
uitgevoerd in steen en gedekt met pannen, afmeting ca 5 x 3 m.

Vrijstaande monumentale toren met kapel.


PLANOLOGISCHE BESTEMMING


Volgens het vigerende bestemmingsplan van de gemeente Zwolle heeft het object een woonbestemming.


VERKOCHT

Aanvaarding:  in overleg.Deze tekst is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.
Het rentmeesters- en makelaarskantoor stelt zich echter niet aansprakelijk voor eventuele fouten of onvolkomenheden.